Jag ska skriva lite om bananer!
Många av er tror säkert att bananer är en frukt som växer på träd. Ni har fel.
Vad växer bananerna på då? Bananerna växer på en pseudomstam. Stammen växer lodrätt och kan bli upp till tio meter lång och bladen kan bli upp till tre och en halv meter långa. Bananstocken kan bära upp till 200 bananer med en sammanlagd vikt på 50kg.
Och vad är då en banan om det inte är en frukt? Jo bananen är faktiskt ett bär och själva bananplantan är en ört.
Bananer är ett av det vanligaste snackset, speciellt i Sverige. Varje svensk äter ungefär 19 kilo bananer på ett år.
Det kanske är svårt att tro eftersom vi bara äter dom gula bananerna från mataffären men det finns faktiskt mer än 50 sorters bananer. Det flesta bananer är dock inte ätbara. Matbananerna är uppdelade i två grupper, mjölbananer som är lite mindre söta i smaken och dessertbananer som är de bananer vi äter vardagligen. Bananer odlas över hela världen men produktionen är som störst i Brasilien, Filipinerna och Indien.
Det produceras ca 100 miljoner ton bananer världen över, men endast en procent av produktionen är rättvisemärkt. På bananodlingarna används det en hel del bekämpningsmedel. På en yta som är lika stor som en fotbollsplan används varje år ca 50 kilo bekämpningsmedel. Man använder bekämpningsmedel vid produktionen av bananer för att skydda plantan mot svampar och de insekter som äter på plantan. Men studier har nu visat att växten tar upp bekämpningsmedlet och resultatet av det är att gifterna finns i både skalet och köttet på bananen. Dessa kemiska bekämpningsmedel har en väldigt negativ effekt på naturen och djurlivet runt om odlingarna. Det är inte bara djuren och naturen som påverkas negativt av de bekämpningsmedel som används utan även vi som äter bananerna. En studie som har gjorts på djur visar att gifterna som finns i bananköttet påverkar levern och sköldkörteln. Även de anställda har det tufft på plantagen, dom riskerar att drabbas av nervskador och hudutslag. Som om det inte var nog med de fysiska skador de anställda får så har de även så pass låga löner att dom inte kan leva på dom. De har även osäkra anställningsvillkor och inskärningar av organisationsrätten.
Bananer mognar väldigt fort, vilket blir ett problem när man ska exportera dem. För att sakta ner mognadsprocesses sätts stora platspåsar på bananstockarna medans de växer och sedan transporterar man bananerna i specialtillverkade lådor i båtarnas kylrum.
Hur kan bananproduktionen bli mer hållbar? Det första man tänker på i den här frågan är självklart miljön och hur vi kan förbättra den negativa effekten på miljön. Men det största problemet för produktionens hållbarhet är konsument- och produktionspriserna är så pass låga att man inte har råd att investera i en mer hållbar produktion. Det lättaste sättet att förbättra hållbarheten är genom att höja marknaspriset på bananerna så att producenterna har råd att investera i de saker som behövs för att göra produktionen mer hållbar. Exempel på dom sakerna är bättre skyddsutrustning till arbetarna, högre löner och mer miljövänlig produktion.
Det är livsmedelverket som har ansvar för de bananer som kommer till Sverige och dom kontrollerar bananerna tillsammans med kommunerna och länsstyrelserna. Man kontrollerar livsmedlet genom att göra 50 olika stickprov på det för att kolla livsmedlet gränsvärden. Livsmedelslagstiftningen säger att den som vill sälja bananerna ansvarar för att dom är säkra och rätt märkta.
För att bananen ska räknas som fairtrade måste produkten uppfylla vissa fairtrade-kriterier. Kriterierna gäller för både anställd arbetskraft och privata odlare inom mindre jordbruk. Kriterierna är tagna från Fairtrades hemsida och är följande:
- Regler för kemikaliehantering och hälsofrämjande åtgärder.
- Krav på långsiktiga handelsrelationer.
- Varje odlare har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i besluten inom producentorganisationen.
- Förbud mot barnarbete
- På plantage med anställd arbetskraft är det krav på minimilöner som lägst.
- Organisationsrätt
- Producentorganisationen ska betalas ett pris minimipris som lägst som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. Samt en premie till investeringar i verksamhet och lokalsamhälle. Vad premien ska användas till bestämmer medlemmarna och de anställda själva, så länge det inte strider mot någon av fairtrades kriterier.
Källor:
Är produktionen hållbar, skulle du säga? Varför/ varför inte? Vilken källa har du använt?
SvaraRaderaVad bra! Du skriver med en egen stil som passar bloggformatet samtidigt som du får fram budskapet!
SvaraRaderaIntressant läsning och bra bloggupplägg. Vad behöver göras för att bananproduktionen ska bli mer hållbar? Vilka kriterier måste bananodlingen uppfylla för att räknas som Fairtrade?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaInnebär det att Sverige bara har fairtrademärkta eller att vi bara vet att de som verkligen är fairtrademärkt är fairtrade?
SvaraRaderaCool! Bra skrivet Becha :)
SvaraRadera"Becha" lol xD
RaderaMycket bra skrivet, dock lite för mycket skrivet. När jag har läst klart minns jag knappt vad hela texten började med!! :3
SvaraRadera