onsdag 12 november 2014

Fläskkött

Tjänare jag heter Max och tänker skriva lite om fläskkött! ^-^

Det finns cirka 1.200st gårdar i Sverige som har grisköttsproduktion. Många som både har suggor som får kultingar som sedan föds upp på gården hela vägen till de skickas till slakt. Det kallas för integrerad produktion. Det finns också olika typer av specialisering, bara suggor som grisar och smågrisarna säljs eller bara uppfödning av slaktgrisar. Det finns cirka 120.000 suggor i Sverige och årligen slaktas ungefär 2,5 miljoner grisar.

En ungsugga, får sin första kull vid 1 års ålder. En sugga får normalt cirka 8 kullar med 12-14 griskultingar per kull. Det vanligaste är att en sugga föder drygt två kullar per år. Det gör att man får ca 23 slaktgrisar per år från en svensk sugga. Men det finns de som kan ge mer än 26 slaktgrisar per år.

Jämfört med många andra länder så ger våra suggor färre grisar per år bland annat på grund av att vi har en lag som kräver högre avvänjningsålder hos smågrisarna än inom andra länder i EU. Slaktgrisarna blir ca 6-7 månader gamla och väger ca 100 kg när de slaktas.


Källa: Krav.se och Svensktkott.se

Griskött: Danmark vs. Sverige.
FYI: All svenskt griskött är INTE ekologiskt.
Bilder tagna från Köttguiden.se

Gällande klimatet för grisarna i Danmark så är det risk för övergödning. De använder Sydamerikansk soja vilket driver på skogssköljing vilket minskar den biologiska mångfalden i Sydamerika. Kemiska bekämpningsmedel används även för att odla maten grisarna äter. Antibiotika används för att grisarna inte ska bli sjuka och infektera människorna som sedan köper och äter det. Jag borde också notera att 99% av alla grisar i Danmark har avknipsade knorrar. Detta är förbjudet i Sverige och det mesta av Europa. Men grisarnas svansar är avknipsade för att myndigheterna har beviljat det. Grisarna står så nära varandra i stora burar, att de kan börja äta på varandras knorrar. Väggarna är skitiga och luften är dammig där inne, dessutom så ligger det avföring på marken överallt och kultingar har svårt att bajsa på grund av infektioner. Detta är en skadlig levnads situation för grisarna. Suggorna är instängda i enskilda burar där de bara kan stå eller ligga och äta, i själva verket så kan de inte ens gå runt utan de står bara där dag i ända tills de ska föda. Grisarna har även liggsår för att golvet är så kalt, det finns inge halm på marken för att skydda grisen från dessa skador.

I Sverige så är vi mer ekologiska när det gäller foder till grisarna. De får gå fritt omkring i naturen och äta den mat de är avsedda att få äta. Även så ska de få böka runt i gyttjan. Vi använder även inga bekämpningsmedel för att få köttet att hålla längre/ ta bort bakterier. Antibiotika används endast när djuret är sjuk.

Vi som konsumenter måste stå på våra fötter och fatta ett beslut. Köp Krav-märkt fläskkött eller ekologiska baljväxter och öka hållbarheten för samhället i Sverige och minska övergödning.



8 kommentarer:

  1. Intressant information. Vilken källa har du använt? Kan du berätta mer om grisköttsproduktionen i Danmark?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Hur skiljer sig den svenska produktionen med den danska? Vad får grisarna äta? Hur lever de? Används antibiotika i produktion, varför isf och vad blur konsekvenserna?

    SvaraRadera
  4. Förtydliga skillnaden mellan ekologisk och icke-ekologiskt grisköttsproduktion. All grisproduktion är inte ekologisk i Sverige. Som tabellen ovan visar får svenskt Sigill-märkt griskött röd gubbe både vad gäller biologisk mångfald och bekämpningsmedel.

    Det vore intressant att jämföra med hur stor del av den svenska grisproduktionen som är ekologisk samt hur stor del av danska som är ekologisk.

    Är ekologisk produktion lösningen på problemet eller finns det mer man kan göra för att produktionen ska bli så hållbar som möjligt? Har vi som konsumenter något ansvar?

    SvaraRadera
  5. BRA SKRIVET MAX! OXÅ VÄLDIGT MYCKET ATT LÄSA SÅ JAG BLIR LITE FÖRVIRRAD I SLUTET :3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag råkade skriva allt i caps -_- jag är för trött för det här

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.