fredag 9 januari 2015

Kor

                                  Hej! jag heter Anna och jag ska skriva om brasilianska kor.




         
Vår bild av hur de här söta kossorna lever kan vara helt annorlunda från köttet vi faktiskt köper i affärerna.
På köttguiden kan man se hur förhållandena är i olika köttproduktioner




Som ni ser är klimatet och biologisk mångfald väldigt kritiskt. Som en konsument kan det vara svårt att kunna hitta information gällande vart köttet som man köper kommer ifrån och omständigheterna kring produktionen. Vissa kor i Brasilien går ute på besprutade betesmarker och andra står i trånga utrymmen och får äta foder utav majs och soya.



För att kunna odla soya och majs måste man ha en bördig jord att odla på. Det gör att man hugger ned regnskog för att använda det. Det man också använder för att odla produkterna är konstgödsel, där man använder sig av bland annat olja i framställningen. När man hugger ned träden släpper de ut koldioxiden de tidigare har bundit och omvandlat till syre.


24-D är ett besprutningsmedel som dödar växter som tex träd och andra buskväxter. Det är förbjudet att använda i Sverige och i mesta delen av europa. Den är extremt giftig och skadlig. I Brasilien använder de den här kemikalien och eftersom att de svenska företagen som importerar brasilianskt nötkött, inte ställer några krav på hur produktionen går till, kan man inte veta säkert hur mycket påverkan köttet man köper har på miljön.



De svenska företagen ställer inga krav på produktionen mer än att de följer lagarna i Brasilien. Det måste ske en hållbar utveckling när det gäller produktion av all slags köttproduktion.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.